Resepi Kek Pandan Mini Cheese. Sekali rasa pasti ingat sampai bila-bila

Resipi Kek Pandan Mini Cheese adalah pilihan yang sempurna untuk pencinta kek yang ingin menikmati gabungan rasa pandan segar dengan kek lembut dan keju yang lazat dalam saiz kecil. Dengan menggunakan sukatan cawan, resipi ini mudah dihasilkan di rumah.

Bahan-bahan (adunan untuk 14-15 biji):

  • 3 biji telur (gred A / B).
  • 1/2 cawan gula kastor atau gula halus.
  • 1 sudu besar ovalette.
  • 1 sudu kecil perisa vanilla.
  • 1 sudu kecil perisa pandan.
  • 1/4 cawan susu segar atau susu cair.
  • 1 sudu kecil pewarna hijau epal (boleh disesuaikan ikut kehijauan yang diinginkan).
  • 1 cawan tepung gandum (dihiris terlebih dahulu).
  • 1 sudu kecil baking powder.
  • 1/4 cawan minyak masak atau minyak jagung.

Cara penyediaan:

  1. Gaul adunan sehingga gebu dan ringan, kemudian masukkan tepung.
  2. Kukus dengan api sederhana besar selama 15-20 minit. (Jika menggunakan acuan yang lebih besar, tambah sedikit masa).

Selamat mencuba.

@ummisyahirah__ Kek Pandan Mini Cheese ✨ (Sukatan cawan) Dah lama rasa tak buat kek pandan. So jom harini kita buat kek pandan versi mini pulak! 🥰 Ni salah satu kek yang Mi suka dari dulu. Dulu Mi dah pernah share, kalini Mi try buat dalam acuan pudding pulak😆 Bahan-bahan (adunan 14-15biji): – 3 biji telur (gred A / B) – 1/2 cawan gula castor atau gula halus – 1 sudu besar ovalette – 1 sudu kecil perisa vanilla Star Brand – 1 sudu kecil perisa pandan Star Brand – 1/4 cawan fresh milk atau susu cair – 1 sudu kecil pewarna hijau epal Star Brand (boleh adjust ikut hijau yang kita nak) – 1 cawan tepung gandum (diayak dahulu) – 1 sudu kecil baking powder – 1/4 cawan minyak masak atau minyak jagung Topping: – 125g cream cheese (suhu bilik) – 3 sudu besar susu pekat – 1/4 cawan dairy whipping cream (nak guna non-dairy pun boleh, nanti kurangkan sikit sukatan & kurangkan susu pekat sebab non-dairy dah manis) – 3 sudu besar fresh milk 📌 Kukus api sederhana besar selama 15-20 minit. (Kalau acuan besar, lebihkan sedikit masa) 📌 Mix adunan sehingga gebu & ringan, baru masukkan tepung. Selamat mencuba ☺🫶🏻 #StarBrand #Colour #Flavour ♬ Ghibli-style nostalgic waltz – MaSssuguMusic

Baca juga :  Resepi untuk membuat Donut Kampung yang terlajak gebu bersama tips membuatnya yang sangat berguna.

Related posts:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Nak Copy Paste ke tu? Usaha la sendiri.