Tips untuk sayur kekal segar

Musim wabak ni, dah tentu susah nak bergerak kan? Nak pergi pasar beli sayur banyak kali pun leceh juga. So, harini kakak nak share tips supaya sayur kekal segar walaupun berminggu dalam peti sejuk.

1. Basuh sayur dan rendam dengan air garam lebih kurang 5 minit.

2. Toskan air dari sayur supaya kering.

3. Masukkan sayur dalam bekas bertutup. (tak kisah bekas ape janji bertutup dan kedap udara).

Oh! Sebelum masukkan sayur tu, alas dulu bahagian dalam bekas dgn tisu dapur (utk serap air yg masih melekat kat sayur tu).

Baca juga :  Cara untuk membuat Kacang Buncis Belacan Ikan bilis bersama telur.

4. Ok dah siap.. boleh simpan dalam peti.. berminggu pon sayur takkan layu serta kekal segar.. so bolehla beli sayur byk2 buat stok buh dalam peti sejuk. boleh buat untuk buah juga tips ni.

saya dah cuba. Anda bila lagi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Nak Copy Paste ke tu? Usaha la sendiri.