Suka Kepak Ayam? Ini Tips dan Petua untuk membuat Kepak Ayam Goreng. Aroma dia dah cukup naikkan selera anda!

Ayam goreng ni setiap kali buat memang menjadi rebutan. Kalau hari-hari biasa, sememangnya inilah kegemaran kami sekeluarga. Yang best adalah bahagian kepak. Rasanya betul-betul meresap sampai ketulang. Bau gorengan pula sememangnya membangkitkan aroma yang akan membuatkan orang tak sabar nak makan.

Resepi ini telah dikongsikan oleh Puan Nurul Atikah.

Bahan-bahan yang diperlukan adalah:

  • 1 kilo ayam bahagian kepak.
  • 1½ sudu besar serbuk cili.
  • 1 sudu kecil All Purpose Seasoning.
  • 1½sudu kecil serbuk kunyit.
  • 1½ sudu besar serbuk Kari ikan.
  • ½ sudu kecil serbuk lada hitam.
  • Serbuk perasa 2 sudu kecil.
  • 2 tangkai daun kari.
  • Garam ½ sudu kecil.
  • Bawang putih 3 ulas ditumbuk halus.
  • Minyak masak untuk mengoreng ayam.
Baca juga :  Cara untuk membuat Kuih Bangkit Cheese yang mudah serta enak untuk anda sekeluarga!

Cara membuatnya mudah sahaja:

  1. Perapkan ayam paling kurang 30 minit dengan semua bahan diatas. Perasakan dengan seimbang cukup manis masinya. Biarkan segala bahan tadi serasi dengan ayam seketika. Lagi lama perap lagi sedap.
  2. Kemudian, gunakan minyak yang banyak untuk menggoreng. Pastikan minyak cukup panas untuk goreng ya. Gunakan api yang sederhana supaya ayam dapat masak dengan sekata.
  3. Bila dah masak dan warna bertukar ke kuning keemasan boleh la diangkat dan dihidangkan.

Anak-anak pun makan selalu menambah sebab ianya tidak pedas walaupun ditambah dengan serbuk cili apabila digoreng. Selamat mencuba dan selamat menjamu selera.

Baca juga :  Pernah rasa kesedapan Muffin di Texas Chicken? Jom kita cuba buat sendiri Honey Butter Biscuits yang gebu gebas ni!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Nak Copy Paste ke tu? Usaha la sendiri.