Cara paling sedap untuk membuat Terung Goreng Crispy!

Semalam tengok member dalam group ni share macam mana dia nak tarik minat anak makan sayur. Alhamdulillah saya baru je goreng ni untuk kudapan petang anak, berebut diorang makan.

Jom lihat cara membuat kerepek terung perkongsian oleh Puan Syahirah Adnan ini. Yang ini saya gaul dengan tepung bestari je. Tq pada “baba” yang share resepi & tips ni. Ha gambar kedua tu, kita repeat lagi goreng untuk dinner. Ada kawan-kawan dalam group cakap potong bentuk jejari pun sedap.

Baca juga :  Macamni rupanya nak buat bancuhan Ikan Celup Tepung rangup serta Tips membuat bancuhan tepung menggorengnya!

Bahan-bahan yang diperlukan adalah:

  • Terung.
    Tepung bestari.

Cara-cara untuk membuatnya:

  1. Guna terung yang masih keras. Cuci bersih dan potong nipis.
  2. Taburkan tepung bestari secukupnya. Gaul sehingga tepung bersalut rata dengan terung. Tepung tak perlu bancuh dengan air.
  3. Sedia untuk digoreng dalam minyak yang panas sehingga garing.

Tips tambahan:

  • Kalau tiada tepung bestari, taburkan garam, serbuk kunyit, tepung jagung dan gaul rata. Taburkan serbuk cili jika mahu pedas.

Resepi ini telah dikongsika oleh Puan Syahirah Adnan. Selamat mencuba.

Baca juga :  Cara lengkap untuk membuat Daging masak padprik / paprik yang sangat menggiurkan.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Nak Copy Paste ke tu? Usaha la sendiri.