Ini rahsia dan cara tersedap untuk jadikan burger atau oblong anda padu lain macam!


Cara untuk membuat Burger Ayam / Daging Ala Prosperity. Rasa memang sama. Terima kasih kepada Puan Shida Asmadi untuk resepi yang padu ini. Selamat mencuba semua.

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • Daging Oblong jenama Ramly Ayam atau Daging.
  • Roti Oblong.
  • Bawang besar 1/2 potong dadu.
  • Tepung gandum 2 sudu.
  • Air 1 gelas.
  • Lada hitam serbuk dan juga yang telah ditumbuk.
  • Butter 2 sudu besar.
  • Sos tiram 2 sudu besar.
  • Kicap manis 1 sudu besar.
  • Garam secukup rasa.

Cara-cara untuk membuatnya:

  1. Panaskan butter 2 sudu besar dan masukkan tepung gandum kemudian kacau sampai bertukar menjadi warna perang keemasan.
  2. Selepas tu masukkan pula air 1 gelas dan kacau.
  3. Masukkan bawang besar yang telah dipotong dadu tadi, lada hitam 1 sudu besar, sos tiram, kicap dan garam. Masak sampai mendapat kepekatan yang anda kehendaki.
  4. Bila dan masak sos tu, kisar sekejap untuk hncurkan bawang yang ada dalam sos.
  5. Celupkan daging oblong yang dah kita siap masak / goreng. Letak atas roti dan letak bawang yang korang hiris tadi.
Baca juga :  Kudapan paling popular di Pantai Timur. Sate Ikan atau Lokcing ni cicah dengan sos dia memang terbaik beb!

Siap untuk dinikmati sebanyak mana yang anda mahu. Selamat mencuba ya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Nak Copy Paste ke tu? Usaha la sendiri.