Resepi Kuih Dangai atau Kuih Rangin

Kuih Dangai ni memang jarang dah kita jumpa dan yang menjualnya sekarang. Biasalah kuih tradisional orang dulu-dulu. Bila tengah buat tu wangi je aromanya dan kalau dah siap wangi kuih tu bertambah-tambah disebakan bau kelapa yang dibakar. Memang memikat selera sungguh.

Nak buatnya taklah susah. Anda semua boleh cuba sendiri. Kami kongsikan kepada anda cara untuk menyediakan Kuih Dangai ini.

Bahan-bahan yang diperlukan adalah seperti berikut:

  • 6 cawan kelapa parut.
  • 2 cawan tepung pulut.
  • 1 cawan gula.
  • 1/2 sudu kecil garam.
Baca juga :  Resepi Kuih Nona Manis

Cara menyediakanya amat mudah. Sediakan tray bersaiz 12×12. Tuang adunan tadi dan bakar pada suhu 180┬░c selama 40 minit. Gunakan api atas dan bawah supaya pembakaranya sekata. Bila dah siap dah boleh makan terus. Semoga bermanfaat dan selamat mencuba.

*Resepi asal ini disumbangkan oleh Puan Ayu Idayu melalui Facebook Aku Masak Ko Yang Panas dan disunting bagi penyesuaian pembacaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Nak Copy Paste ke tu? Usaha la sendiri.