Resipi Sotong Goreng Tepung Rangup Tanpa Letup

Buat penggemar makanan laut, menu sotong goreng tepung adalah menu wajib dicuba dan dirasai kerana kerangupan sotong yang disalut tepung bersama sos pencicah membangkitkan selera.

Ramai yang cuba memasak sotong goreng tepung ini tetapi hasilnya menghampakan kerana sering kali tidak jadi seperti diinginkan. Ditambah pula, perlu berhati-hati semasa menggoreng sotong agar tidak meletup sungguh melecehkan.

Kami ada resipi yang membantu masalah anda untuk elak sotong yang digoreng meletup dan kekal ranggup. Ikuti tip seperti berikut:

  1. Setelah siang sotong, basuh dan toskan sotong supaya air sotong keluar. Tumbuk 1 biji bawang putih dan salutkan bersama sotong tadi.
  2. Kemudian masukkan 1 sudu cuka dan gaul rata (jangan masukkan cuka terlalu banyak, hanya sekadar untuk kecutkan sotong sahaja). Kaedah ini digunakan untuk mengeluarkan air sotong dengan lebih cepat.
  3. Masukkan serbuk lada sulah, garam dan ratakan semua selama 10 minit.
  4. Bahan untuk salutan pula, pecahkan 1 biji telur (tidak perlu pukul telur terlalu lama). Kemudian dimangkuk lain, masukkkan 5 sudu tepung serbaguna dan 5 sudu tepung jagung.
  5. Celup perapan sotong ke dalam telur yang dipukul tadi dan kemudian terus ke dalam campuran tepung. Pastikan keseluruhan sotong disalut dengan sebati untuk mengelak sotong meletup semasa proses menggoreng.
  6. Untuk proses menggoreng, pastikan minyak dalam kuantiti yang banyak dan betul-betul panas barulah masukkan satu persatu sotong yang disalut tadi serta pastikan jangan menggoreng sotong terlalu lama kerana dikhuatiri akan liat.
Baca juga :  Nak jadikan Apam Susu anda lembut dan gebu. Ini rahsianya!

Siap untuk dihidangkan bersama sos pencicah pilihan anda. Selamat mencuba!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Nak Copy Paste ke tu? Usaha la sendiri.