Pasti ada yang merindui makanan ni. Resepi Pepes Ikan yang sedap untuk anda cuba! Pasti puas hati.

Salam. Hari tu nampak rakan dalam group ni post pepes ikan, teringin dan teliur menengoknya. Maka hari ni sis gigih buat, jadi tak ni rakan-rakan? Jangan kecam ya, sis baru cuba buat ni!

Resepi ini telah dikongsikan oleh Puan Azizah Haji Mohd Asah. Terima kasih.

Bahan-bahan yang diperlukan adalah:

  • 1 kg ikan kembung atau ikan selayang. Asingkan isi dan tulang.
  • Tepung ubi 500g.
  • 4 batang serai**.
  • 5 – 6 ulas bawang merah**.
  • 3 ulas bawang putih**.
  • 1 inci halia**.
  • 1 inci kunyit**.
  • Segenggam cili kering**.
  • 1 kiub ayam.
  • 1 kotak santan kara.
  • Secukup rasa.
  • Garam dan gula.
  • Daun pisang untuk membungkus.
Baca juga :  Dah cuba Ikan Siakap Masak Tomyam ni? Admin memang sarankan anda wajib cuba. Sedap sangat!

Cara-cara untuk membuatnya:

  1. Blend semua bahan-bahan bertanda ** kecuali isi ikan hingga lumat dan tuangkan dalam kuali. Masukkan sedikit minyak, kiub ayam, secukup rasa, garam, gula dan santan.
  2. Kemudian masak semuanya hingga pekat dan sejukkan sambal.
  3. Isi ikan kisar digaul dengan tepung ubi. Setelah sambal sejuk campurkan dengan ikan kisar tadi. Gaul rata isi ikan dan sambal. Pepes ikan ni nak rasa pedas-pedas manis. Lebih kurang rasa mcm otak-otak.
  4. Letakkan 1 sudu kecil adunan pepes atas daun pisang dan bungkus macam kuih koci kemudian kukus selama 20 minit. Nak bakar terus pun boleh, sis bakar atas kuali ajaib je.
  5. Masa nak makan bakar sekejap atas dapur. Makan panas-panas sedapnya. Selamat mencuba ya.
Baca juga :  Resepi Pecal Ikan Kembung yang sangat enak dan padu untuk anda cuba sebagai juadah berbuka.

One thought on “Pasti ada yang merindui makanan ni. Resepi Pepes Ikan yang sedap untuk anda cuba! Pasti puas hati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Nak Copy Paste ke tu? Usaha la sendiri.